ولت متر چیست؟ (آموزش نحوه عملکرد + کاربرد انواع ولت سنج)

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وسیله برقی در منزل از کار بیفتد. در این شرایط نمی‌دانید دستگاه با مشکل روبرو شده و یا مشکل از برق اصلی ساختمان است. در این حالت می‌توانید با کمک ولت متر میزان اختلاف پتانسیل را اندازه‌گیری کرده و در صورت بروز مشکل در برق ساختمان متوجه آن شوید. با ما همراه باشید تا ببینیم ولت متر چیست یا ولت سنج چیست، عملکرد آن به چه صورت است و با کاربرد‌های آن آشنا شویم.

ولت متر چیست؟

ولت متر وسیله‌ای بسیار کاربردی برای اندازه‌گیری ایمن میزان ولتاژ یا اختلاف پتانسیل میان دو نقطه هستند. البته این اختلاف پتانسیل در مدار باید بدون تغییر باشد تا به کمک ولت متر قابل اندازه‌گیری شود. در دو نوع مدار مختلف که دارای جریان متناوب یا جریان مستقیم باشند، می‌توان از ولت متر استفاده کرد.مدار‌های با جریان مستقیم مدار‌هایی هستند که جریان بدون بازگشت از آن‌ها عبور می‌کند. از دستگاه‌هایی مانند باتری، دینام و ... در این گونه مدار‌ها استفاده می‌شود. نوع دیگر مدار‌ها که ولت متر در آن‌ها استفاده می‌شود، مدار‌های با جریان متناوب AC هستند. جریان متناوب به صورت تناوبی در حال تغییر است و باعث ایجاد تغییر در میزان ولتاژ می‌شود. مقداری که در این مدار از طریق ولت متر قابل اندازه‌گیری است، به صورت مداوم تغییر می‌کند.

پیشنهاد می‌شود مقاله دیگر ما درباره ژنراتور چیست را بخوانید.

ولت متر چیست

معرفی انواع ولت متر

ولت متر‌ها انواع مختلفی دارند و استفاده از آن‌ها با توجه به میزان دقت و نوع مدار صورت می‌گیرد.

ولت متر الکترو دینامومتر

ولت متر الکترو دینامومتر برای اندازه‌گیری ولتاژ هر دو مدار AC و DC استفاده می‌شود. در این نوع ابزار‌ها، کالیبراسیون برای اندازه‌گیری AC و DC یکسان است.

یکسو‌کننده ولت متر چیست

این نوع ابزار در مدار‌های AC برای اندازه‌گیری ولتاژ استفاده می‌شود. دستگاه یکسو‌کننده مقدار AC را با کمک یکسو‌کننده به کمیت DC تبدیل می‌کند. سپس سیگنال DC توسط ابزار PMMC اندازه‌گیری می‌شود.

ولت متر PMMC

این نوع ولت متر بر این اصل کار می‌کند که هادی حامل جریان در میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد و به دلیل جریان، نیروی وارد بر هادی، جریان در دستگاه PMMC به دلیل ولتاژ اندازه‌گیری القا می‌شود.ولت متر PMMC برای اندازه‌گیری در مدار DC کاربرد دارد. دقت دستگاه بسیار بالا و مصرف برق پایینی دارد. تنها عیب دستگاه این است که بسیار گران است. برد ولت متر PMMC با اتصال مقاومت به صورت سری با آن افزایش می‌یابد.پیشنهاد می‌شود مقاله دیگر ما درباره انواع تابلو برق را بخوانید.

ولت متر MI

ابزار MI به معنای ساز آهنی متحرک است. این دستگاه برای اندازه‌گیری هر دو ولتاژ AC و DC استفاده می‌شود. در این نوع ابزار، انحراف با ولتاژ سیم پیچ نسبت مستقیم دارد.

ولت متر‌ها از نظر نمایشگر‌های خواندن خروجی به دو صورت دیجیتال و آنالوگ هستند:

یک ولت متر آنالوگ : پایه از یک گالوانومتر حساس (جریان سنج) به صورت سری با مقاومت بالا تشکیل شده است. مقاومت داخلی یک ولت متر باید زیاد باشد. در غیر این صورت جریان قابل توجهی مصرف کرده و در نتیجه عملکرد مدار مورد آزمایش را مختل می‌کند. حساسیت گالوانومتر و مقدار مقاومت سری تعیین‌کننده محدوده ولتاژ‌هایی است که این دستگاه می‌تواند نمایش دهد.

یک ولت متر دیجیتال: ولتاژ را مستقیماً به صورت اعداد نشان می‌دهد. برخی از این کنتور‌ها می‌توانند مقادیر ولتاژ را تا چندین رقم قابل توجه تعیین کنند. ولت متر‌های آزمایشگاهی عملی حداکثر رنج 1000 تا 3000 ولت (V) دارند. بیشتر ولت متر‌های تجاری تولید شده دارای مقیاس‌های متعددی هستند که در توان 10 افزایش می‌یابد. به عنوان مثال، 0-1 ولت، 0-10 ولت، 0-100 ولت و 0-1000 ولت.

برای اندازه‌گیری ولتاژ پایین نیز می‌توان از اسیلوسکوپ استفاده کرد. اسیلوسکوپ‌ها همچنین برای اندازه‌گیری ولتاژ در کاربرد‌های AC و RF عالی هستند. ولت متر برای اندازه‌گیری اختلاف پتانسیل بالا به پروب‌های سنگین، سیم کشی و عایق نیاز دارد. پیشنهاد می‌شود مقاله دیگر ما درباره مولتی متر چیست را بخوانید.

انواع ولت متر

نحوه عملکرد ولت متر

ولت متر‌ها بر اساس قانون اهم کار می‌کنند و در واقع این قانون اساس کار آن‌هاست. بر اساس قانون اهم مقدار ولتاژی که در دو سر یک مقاومت وجود دارد با جریانی عبوری از آن متناسب است.ساختار ولت متر به گونه‌ای است که مقاومت داخلی آن‌ها همیشه بالا باقی می‌ماند. اگر به صورت سری به مدار متصل شود، میزان جریان به حداقل می‌رسد، بنابراین، خواندن ولت متر مختل می‌شود.ولت متر همیشه به صورت موازی با مدار متصل می‌شود تا افت ولتاژ یکسانی در سراسر آن اتفاق بیفتد. مقاومت بالای ولت متر با امپدانس عنصری که از طریق آن متصل است ترکیب می‌شود. امپدانس کلی سیستم برابر با امپدانس عنصر است. بنابراین، به دلیل ولت متر هیچ مانعی در مدار ایجاد نمی‌شود و دستگاه مقدار صحیح را ارائه می‌دهد. پیشنهاد می‌شود مقاله دیگر ما درباره میگر چیست را بخوانید.

آشنایی با کاربرد ولت متر

مهم‌ترین کاربرد یک ولت متر اندازه‌گیری میزان ولتاژ است. اما این اندازه‌گیری ممکن است در موقعیت‌ها و شرایط مختلف موردنیاز باشد. از مهم‌ترین کاربرد‌های آن استفاده در آزمایشگاه‌های برق و آشنایی دانشجویان با مباحث ولتاژ است. علاوه بر در تجهیزاتی مانند تابلو‌های برق و موتور‌های الکتریکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.ولت متر وسیله‌ای مهم برای عیب‌یابی وسایل برقی و همچنین برق خودرو است. به کمک این وسیله می‌توان میزان ولتاژ ماشین و دینام را بررسی و سیستم برق خودرو را عیب‌یابی کرد. علاوه بر آن میزان خروجی انواع سنسور‌های خودرو را به کمک ولت متر اندازه‌گیری می‌کنند. پیشنهاد می‌شود مقاله دیگر ما درباره آموزش کار با مولتی متر را بخوانید.

نحوه عملکرد ولت متر

سخن آخر

ولت متر چیست؟ این وسیله که به عنوان ولتاژ متر نیز شناخته می‌شود، ابزاری است که برای اندازه‌گیری اختلاف پتانسیل یا ولتاژ بین دو نقطه در یک مدار الکتریکی یا الکترونیکی استفاده می‌شود. برخی از ولت متر‌ها برای استفاده در مدار‌های جریان مستقیم (DC) در نظر گرفته شده‌اند. برخی دیگر برای مدار‌های جریان متناوب (AC) طراحی شده‌اند. ولت متر‌های تخصصی نیز می‌توانند ولتاژ فرکانس رادیویی (RF) را اندازه‌گیری کنند. 

 برخی سوالات رایج:

ولت متر چیست؟

ولت متر وسیله‌ای بسیار کاربردی برای اندازه‌گیری ایمن میزان ولتاژ یا اختلاف پتانسیل میان دو نقطه هستند. البته این اختلاف پتانسیل در مدار باید بدون تغییر باشد تا به کمک ولت متر قابل اندازه‌گیری شود.

نحوه عملکرد ولت متر چگونه است؟

ولت متر‌ها بر اساس قانون اهم کار می‌کنند و در واقع این قانون اساس کار آن‌هاست. بر اساس قانون اهم مقدار ولتاژی که در دو سر یک مقاومت وجود دارد با جریانی عبوری از آن متناسب است.ساختار ولت متر به گونه‌ای است که مقاومت داخلی آن‌ها همیشه بالا باقی می‌ماند. اگر به صورت سری به مدار متصل شود، میزان جریان به حداقل می‌رسد

 

گروه صنعتی ایران ونوس

© www.venusgroup.ir