در صنعت برق انواع و اقسام مختلفی از بلوک ترمینال برق وجود دارد که هر کدام دارای کاربردها و ویژگی های متفاوتی و مشخصی است و در پنج نوع اصل شامل ترمینال های بدون پیچ، ترمینال های پیچی، ترمینال های فاز، ترمینال های حفاظت شده با نول و ست ترمینال است که همگی با استاندارد کیفیت اروپایی VDE به بازار ارائه می گردد. جنس این ترمینال ها عمدتاً از مواد مواد ترموپلاستیک مانند پلی کربنات و پلی آمد ساخته شده و ضد انفجار و نسوز هستند و تا دمای ذوب آنها تا 960 درجه سانتیگراد می رسد.
دلیل استفاده از بلوک ترمینال برق چیست؟
5 دلیل وجود دارد که بایستی از بلوک ترمینال برق استفاده کنیم:
دلیل اول: ایمنی بالا
یکی از مهم ترین دلیل هایی که می توان برای استفاده از این بلوک ها بر شمرد این است که با استفاده از ترمینال و کاکنتور در هنگام برق کشی به دلیل اینکه فشار ولتاژ کاهش پیدا می کند پس خطر آتش سوزی و همچنین برق گرفتگی را تا حد خیلی زیادی کاهش می دهد و این می تواند ایمنی کار را تا حد خیلی زیادی افزایش دهد.
دلیل دوم: به وجود آمدن اتصال های استاندارد
همان طوری که در بالا هم اشاره کردیم جنس های به کار رفته در این ترمینال برق به گونه ای است که حرارت بسیار بالا را تحمل می کنند و همچنین کاهش فشار برق و فرسودگی در این نوع ترمینال ها هم بسیار کم است. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره ترمینال برق چیست را بخوانید.
دلیل سوم: اتصال مکرر سیم ها به یکدیگر
یکی از دلیل های دیگری که باعث می شود از بلوک ترمینال برق استفاده شود این است که به راحتی می توان برای چندین مرتبه محل اتصال سیم ها را باز و یا بسته کرد بدون اینکه هیچگونه عیب و ایرادی به وجود بیاید.
دلیل چهارم: اتصال موقت یا دائمی
از این نوع ترمینال ها می توان برای اتصال های موقت یا دائمی سیم ها استفاده کرد. در نوع اتصال دائمی می توان بارها و بارها این ترمینال ها را باز و یا بسته کرد و یا اینکه سیم ها را تعویض نمود.
دلیل پنجم: انشعاب گیری
اما دلیل پنجمی که باعث می شود از بلوک ترمینال برق استفاده کرد این است که از این نوع ترمینال ها به خصوص از نوع ریلی آن می توان برای انشعاب گیری از تابلو برق بدون ایجاد هرگونه خطری، استفاده کرد و قطعاً این مورد باعث ایجاد شرایط مناسب و ایمنی بالا به هنگام کار کردن می شود.
انواع بلوک ترمینال برق
این نوع ترمینال ها یا به اصطلاح کانکتورها به سه نوع اصلی تقسیم بندی می شوند که در واقع از جمله مهم ترین و پر کاربردترین این تجهیزات به شمار می روند:
ترمینال های شاخه ای
بیشتر از این نوع ترمینال ها که به ترمینال های بین راهی هم مشهور هستند برای انشعاب گیری از سیم ها آن هم در موارد متعدد کاربرد دارد. گاهاً این مشکل به وجود می آید که برای افزایش طول سیم ها به تجهیزات خاصی نیاز پیدا کنیم که اتصال دو سیم را برقرار کند. در این طور مواقع ترمینال های شاخه ای بهترین گزینه مناسب برای برقراری اتصال محکم و استاندارد بین دو سیم است.
ترمینال های پیچی
هرگاه نیاز به اتصال بین دو یا چند سیم رسانا داشتید بهترین گزینه استفاده از بلوک ترمینال برق پیچی است.
ترمینال ریلی
در بالا به این مورد اشاره کردیم که از ترمینال ریلی به هنگام انشعاب گیری از سیم ها در تابلو برق مورد استفاده قرار می گیرد که خطرهای احتمالی مانند برق گرفتگی یا آتش سوزی را تا حد خیلی زیادی کاهش می دهد و از آن طرف هم ایمنی کار را بالا می برد.
انواع بلوک ترمینال برق صنعتی
همانطوری هم که در پاراگرف های بالایی به این موضوع اشاره کردیم بلوک ترمینال برق یک قطعه پلاستیکی شکل است که سیم ها در نقطه بالایی و پایین آن به هم وصل می شوند و این نشان دهنده این است که بلوک ترمینال برق در اصل یک نقطه اتصالی بین برق ورودی به تابلو و همچنین برق توزیعی در تابلو برق هستند و از مدل های دیگر این ترمینال ها می توان به ترمینال مخصوص PLC هم اشاره کرد.
کابل هایی که داخل سینی وارد می شوند به طور مستقیم به پی ال سی (PLC) و دیگر قطعات وصل نمی شود و ابتدای کار به بلوک ترمینال برق وصل شده و بعد از آن از طرف دیگر ترمینال به پی ال سی و دیگر قطعات وصل و در تابلو برق پخش می شود.
ترمینال ارت تابلو برق
بلوک ترمینال برق ارت دارای استاندارد رنگی است و به رنگ های زرد و سبز است اما بقیه ترمینال ها مانند ترمینال فاز یا نول می توانند هر رنگی داشته باشند. اما سعی کنید همیشه برای خودتان یک قاعده کلی را در نظر بگیرید و در تابلو برق هایی که می سازید ترمینال هایی که می تواند هر رنگی داشته باشند را با رنگ های مشخص، به کار ببرید. اما از نظر قیمت هم، ترمینال ارت به نسبت دیگر ترمینال ها بسیار گرانتر است.
یکی از ویژگی های مهم در بلوک ترمینال برق ارت این است که علاوه بر متصل کردن سیم ها به هر دو طرف ترمینال، یک تکه سیم مسی هم وجود دارد که خود ترمینال ارت را به ریل متصل می کند و این کار باعث می شود که طبق فرمولی که در زیر بیان می کنیم، ارت همه قسمت های لازم و همچنین تابلو برق به یکدیگر به صورت مساوی به هم وصل شوند و از نظر ارتینگ هم مشکلی به وجود نخواهد آمد.
بلوک ترمینال برق فیوز خور
احتمالاً با این نوع ترمینال ها آشنایی دارید و بارها و بارها آن را مشاهده کرده اید. در داخل این نوع ترمینال ها یک فیوز شیشه ای شکل بسیار ظریف قرار دارد و به گونه ای طراحی شده که در صورتی که جریان بیش از اندازه و بیش از مقدار تعریف شده از آن عبور کند، تکه فلز داخل این فیوز ذوب و جریان برق قطع می شود.
نکته قابل تأملی که در مورد ترمینال فیوز خور می توان بیان کرد این است که برای تمامی جریان های آنالوگ حتماً بایستی از این نوع ترمینال ها استفاده کنیم. به طور مثال اگر اگر جریان ارسالی به یک پی ال سی، 5 الی 20 میلی آمپر باشد و جریانی بیش از این مقدار از سیم اتصالی به این پی ال سی عبور کند، ترمینال فیوز خور می سوزد و باعث می شود تا به پی ال سی آسیبی وارد نشود. همچنین در مکان هایی که برق DC وجود دارد هم می توان از این ترمینال استفاده کرد.
برخی از سوالات متداول
1. دلیل استفاده از بلوک ترمینال برق چیست؟
ایمنی بالا - به وجود آمدن اتصال های استاندارد - اتصال مکرر سیم ها به یکدیگر - اتصال موقت یا دائمی - انشعاب گیری.
2. انواع بلوک ترمینال برق کدام اند؟
ترمینال های شاخه ای - ترمینال های پیچی - ترمینال ریلی.