طریقه نصب پریز برق روکار: آموزش نصب کلید و پریز روکار و توکار
- Published In Blog
- Written By Seo Team
- بازدید: 19239
کلید و پریز یکی از بخش های بسیار مهم هر ساختمان، خانه، محل کار و خلاصه هر محیطی که در آن برق و الکتریسیته در جریان است به شمار می رود و قطعاً نبود آن می تواند مشکلات زیادی را به بار بیاورد. نصب این وسایل برقی شاید کار سخت و دشواری نباشد اما اگر در حین نصب کلید و پریز نکات ایمنی را رعایت نکنید مشکلاتی به وجود خواهد آمد که جبران کردن آن می تواند خیلی سخت و در برخی موارد غیرممکن خواهد بود.افزایش تعداد وسایل برقی باعث شده تا تعداد کلید و پریز برق در تمامی نقاط منزل هم به وفور افزایش پیدا کند و در واقع جزء یکی از قطعات و تجهیزات حیاتی و اساسی هر ساختمانی به شمار می رود. اگر ساختمان شما نیاز به بازسازی و تعویض کلید و پریز دارد ممکن است این کار برای شما یک مقدار هزینه بر باشد اما اگر طریقه نصب پریز توکار، تأمین برق پریز از کلید برق، نصب پریز روکار و خلاصه نصب کلید و پریز چه روکار و چه توکار را بدانید دیگر نیازی به پرداخت هزینه های اضافی نخواهید داشت.
در این مقاله قصد ما این است که نحوه نصب کلید و پریز برق (نحوه بستن پریز برق) را به شما آموزش دهیم تا با آگاهی کامل اقدام به نصب این وسایل کنید. با ما همراه باشید ....
در مرحله پیشین برای طریقه نصب پریز برق روکار، گاهی اوقات با قوطی کلیدهایی رو به رو میشوید که بسیار تو رفته هستند و اغلب هم گچ های اطراف آن قوطی به هیچ حالتی نمی تواند تا چنگکهای پریز روکار را با تمام قدرت نگه دارد. کاری که در واقع بیشتر برقکارها در عمل می کنند به این شکل است که کلید را روی بر روی دیوار به صورت آویزان رها می کنند.سپس منتظر می مانند تا شاید به طور مجدد شخص گچ کار برای انجام کار برگردد و کار ناتمام آنها را تمام کند و اطراف قوطی کلید را درست کند . اما این نوع کار یعنی دوباره کاری و تکرارا تمام مراحلی که یکبار پیشتر انجام شده بوده است، شروع مجددی هم برای گچ کار، و هم حتی برای خود برقکار. ما در این مقاله قرار است تا یک راخ حل یا به عبارتی دیگر ترفند بهتری را برایتان شرح دهیم که علاوهبر کاربردی بودن هم برای مبتدیان و هم افراد پیشرفته میتواند تجربه خوبی باشد.
همان طور که اطلاع داریدبرای نصب پریز روکار روی ام دی اف،پیچ های ام دی اف در اندازههای مختلف برای نصب پریز در بازار موجود است. همیشه به روی تمامی پریزها دو عدد پیچ ام دی اف هست (اگر نبود خریداری کنید) که باید در سوراخ هایی قرار بگیرد که در اطراف پریز مشخص شده است. این را هم در نظر داشته باشید که اندازه طول این پیچ در واقع بستگی به مقدار تورفتگی (گودی) قوطی کلید شما دارد. 90 %انواع مختلف کلیدها و همچنین پریزهای موجود در بازار، این سوراخ ها را روی قاب و محل جایگیری خودشان دارند.
بله، به همین راحتی و تنها با بستن پیچ اندازه و به نصبت سوراخهای روی پریز، بایستی تا برای ادامه مراحل طریقه نصب کلید برق روکار،چنگک های کلید را از 2سانتی متر به هر مقدار و اندازهای که که شما برای نصب روی دیوار نیاز داشته باشید (بسته به اندازه ی پیچ ام دی اف) میتوانید افزایش بدهید تا در نهایت با قالب یکسان و مساوی باشد. به این هم توجه کنید که قرار نیست این پیچ های ام دی اف را در درون دیوار بشدت سفت کنید.در اصل این پیچهای MDF به عنوان یک بازو برای نصب عمل می کنند و هنگامی که شما پیچ چنگکهای مخصوص نصب کلید را سفت می کنید، چنگکها از طرفین به سمت پیچ ام دی اف فشار وارد می کند و در نهایت آنها را در درون دیوار به راحتی باز می کند.
به این دلیل که رزوه های روی پیچ ام دی اف تا حدودی تیز هستند، به آسانی در داخل دیوار و همچنین خود قوطی فرو می روند و در اصل میشود گفت که نظیر یک چنکگ عمل می کنند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره تاسیسات الکتریکی را بخوانید.
آموزش نصب کلید و پریز برق روکار و توکار
شاید هر شخصی تا حدود کمی در زمینه برق کاری و برق کشی ساختمان اطلاعات و تجربه کافی داشته باشد که با رعایت چند نکته ساده اما مهم بتواند به صورت شخصی اقدام به نصب و یا تعویض کلید و پریز روکار و توکار خود نماید و در غیر اینصورت حتماً باید از یک برقکار حرفه ای کمک بگیرد.قبل از هر کاری حتی اگر ده ها سال در حیطه برق کشی ساختمان فعالیت می کنید و تجربه کافی در این زمینه دارید حتماً برای ایمنی بیشتر، برق ساختمان را قطع کنید و برای اینکه از قطع شدن برق اطمینان حاصل کنید با استفاده از یک فازمتر مطمئن شوید که هیچ برقی در سیم ها در جریان نیست.
- نکته برای آموزش نصب کلید و پریز: به نوع چنگک کلیدی که خریداری میکنید حتما توجه داشته باشید. چنگک کلید حتماً بایستی از از نوع رزوهدار باشد. که اغلب در ۹۰ درصد موارد نیز به همین شکل است. و اغلب کلید و پریزهایی که به صورت انبوه در کشور ما تولید میگردد نیز در واقع ازهمین مدل است.
گاهی اوقات هم در آموزش نصب پریز برق قرار است یک کلید یا به عبارتی یک پریز را روی چوب ام دی اف یا حتی بر روی دیوارهای کاذب نصب کنید. اغلب تکه چوبهای کوچکی را برای طریقه نصب پریز برق روکار بایستی تا در کنار چنگک کلید قرار دهید تا آن فضای خالی که باعث لغزندگی در نهایت در آمدن پریز میشود را پر کنند. اما این روش ابداً کارساز نیست و بعد از گذشتن چند روز میتوانید مشاهده کنید که همه کلیدهای برق بدون هیچ ارفاقی کنده شدهاند.برای این کار نخست بایستی تا به وسیله دریل یا به کمک یک مته گردبرسوراخی را در داخل ام دی اف حودتان یا بر روی دیوارد ایجاد کنید. توجه داشته باشید که قطر این سوراخ در اصل بایستی تا حدوداً 7 سانتیمتر باشد. برای تامین برق پریز از کلید و به سرانجام رساندن کار آنگاه نظیرروش قبل در دو طرف کلید برق، پیچ های ام دی اف را قرار دهید. و مثل همیشه که این کار را انجام میدادید کلید را نصب کنید.
استاندارد نصب کلید و پریز
در کل برقکاری و برق کشی ساختمان طبق یک سری اصول و قوانین خاص و مشخص انجام می شود. از قطر سیم ها گرفته تا ویژگی های فیوزها، رنگ سیم ها، نول و فاز بودن سیم ها و خیلی از موارد دیگر. در این بین یکی دیگر از مواردی که توسط نظام مهندسی هم اعلام شده و پیمانکار هم نمی تواند در آن تغییری اعمال کند، استاندارد نصب کلید و پریز است.تصور برخی ها این است که نصب کلید و پریز در هر اتاقی بدون توجه به ارتفاع یا فاصله با دیگر تجهیزات و در کل بدون یک استاندارد خاص انجام می شود. باید عنوان کنیم که برخی از حوادث ناخواسته ای که به وجود می آید به دلیل همین رعایت نکردن استانداردهای سیم کشی در ساختمان است. شاید هر کسی بتواند فاز و نول را تشخیص دهد اما هر کسی نمی تواند برقکار ساختمان شود. پس بدون رعایت این استاندارد مجبور می شوید تمامی کارهای سیم کشی ساختمان را از نو انجام دهید.
آموزش نصب کلید و پریز روکار
در سیم کشی روکار در واقع شما سیم های مورد نیاز برای رساندن جریان برق به کلید و پریز برق و دیگر قسمت هایی که نیاز به برق دارند را به جای اینکه از داخل دیوار عبور دهید از روی آن عبور می دهید و به دلیل اینکه قابل مشاهده هستند به روکار مشهورند. در اکثر مواقع هم برای حفاظت از سیم ها و هم به جهت حفظ زیبایی ظاهری ساختمان از ترانکینگ و داکت کشی استفاده می شود و در هر حال برای هر قسمتی از ساختمان این نوع برق کشی روکار را انجام می دهید بایستی با نحوه نصب آن آشنا شوید.
نکات مهم در نصب کلید و پریز روکار
اولین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که ارتفاع نصب قوطی کلید و پریز روکار باید رعایت شود. به طور مثال یک ارتفاع 30 سانتی متری برای نصب یک پریز برق، تلفن و یا آنتن در پذیرایی و یا اتاق ها مناسب است اما اگر استفاده آسان و راحت و همچنین زیبایی مد نظر شما است می توانید برای اموزش نصب قوطی کلید و پریز و پریز روکار از ارتفاع 40 سانتی متری استفاده کنید.ارتفاع هایی که بیان کردیم برای نصب پریزهای مختلف آن هم در مکان های مختلف، کاملاً متفاوت از یکدیگر است. به طور مثال ارتفاع 60 سانتی متری برای نصب کلید و پریز روکار برای وسیله ای مانند اجاق گاز و ماشین لباسشویی کاملاً مناسب است و نکته ای که نباید فراموش کنید این است که پریزهای این دو وسیله حتماً باید حدود 30 سانتی متر از مجرای لوله های آب و فاضلاب فاصله داشته باشند.
پریزهای روکاری که برای هود استفاده می شود باید ارتفاعی بین 180 تا 200 سانتی متر و همچنین برای پکیج ها هم باید ارتفاعی 140 سانتی متری داشته باشد و در فاصله ای 10 سانتی متری از لوله های گاز باید نصب شود.
فاصله نصب کلید و پریز روکار
فاصله نصب کلید و پریز روکار هم یکی دیگر از عوامل و فاکتورهای بسیار مهم در ساختمان به شمار می رود. این فاصله ای که بیان کردیم بیشتر برای اتاق های خانه صدق می کند و کلیدها و پریزها باید در مناطقی نصب شوند که فاصله هر کدام از نقطه های پیرامون کف اتاق بیشتر از یک و نیم متر نباشد.به طور مثال فاصله استاندارد که از قبل هم تعیین شده برای دو کلید و پریز که در طول و عرض اتاق واقع شده است حداکثر باید به اندازه 3 متر باشد. همچنین نکته ای که نباید فراموش کنید این است که در اتاق های کوچک نبایستی به تعداد زیاد کلید و پریز روکار و حتی توکار نصب کنید و این مورد از نظر زیبایی تأثیر منفی بر فضای بصری دارد.
فاصله مناسب برای نصب پریز روکار از لوله های آب و گاز
در این طور مواقع برای نصب پریز روکار باید یک فاصله 10 سانتی متری آن هم زمانی که جعبه فیوز بالاتر از شیر گاز و یا حتی در کنار آن قرار داشته باشد را رعایت کنید و اگر به هر دلیل این شیر گاز در پایین جعبه نصب شده باشد برای اینکه استاندارد نصب کلید و پریز را رعایت کرده باشید باید در فاصله 50 سانتی متری اقدام به نصب کنید. در آخر حداقل فاصله مناسب و استاندارد برای نصب یک پریز روکار از لوله گاز و حتی لوله آب چیزی در حدود 5 سانتی متر است.
آموزش نصب کلید و پریز توکار
سیم کشی توکار همان طوری که از اسم آن هم می توان متوجه شد سیم هایی هستند که برای انتقال برق از زیر دیوارها عبور داده می شوند و به هیچ عنوان قابل مشاهده نیستند. هدف اصلی از سیم کشی توکار علاوه بر اینکه در زیبایی ظاهری ساختمان تأثیرگذار خواهد بود، بیشتر حفاظت و ایمنی از سیم کشی به خصوص در مناطقی که سیم های برق در معرض رطوبت، شوک، حرارت، گرما و غیره هستند را دارند. درباره نحوه اتصال دو کابل مفتولی بیشتر بخوانید.
سیم کشی توکار به سه متد متفاوت اجرا می شود:
1. سیم کشی با به کار بردن جعبه تقسیم
در گذشته جعبه تقسیم یکی از روش های رایج برای سیم کشی های توکار برق بود که در حال حاضر این روش علاوه بر اینکه دیگر رایج نیست، حتی در بیشتر مواقع هم به عنوان یک روش غیرمجاز شناخته می شود.
2. سیم کشی و نصب توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز
این جعبه ها یک محفظه تو خالی هستند که داخل دیوار نصب شده و تمامی سیم ها و دیگر تجهیزات مربوط به کلید و پریز برق به صورت منظم در آن قرار می گیرند.
3. نصب سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز
یکی از رایج ترین و پرکاربردترین روش های موجود استفاده از انواع جعبه فیوز است به خصوص در آپارتمان ها و ساختمان هایی که دارای چند واحد است و تمامی سیم های به کار رفته در سیم کشی ساختمان در پایان به جعبه فیوز می رسند.
برخی از سوالات متداول
1. طریقه نصب پریز برق روکار چگونه است؟
گاهی اوقات با قوطی کلیدهایی رو به رو میشوید که بسیار تو رفته هستند و اغلب هم گچ های اطراف آن قوطی به هیچ حالتی نمی تواند تا چنگکهای پریز روکار را با تمام قدرت نگه دارد. کاری که در واقع بیشتر برقکارها در عمل می کنند به این شکل است که کلید را روی بر روی دیوار به صورت آویزان رها می کنند و ...
2. طریقه نصب پریز برق توکار چگونه است؟
سیم کشی توکار به سه متد متفاوت اجرا می شود: 1. سیم کشی با به کار بردن جعبه تقسیم 2. سیم کشی و نصب توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز 3. نصب سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز.