ژنراتور چیست؟ (آشنایی با وظیفه + طرز کار ژنراتور برق)
- Published In Blog
- Written By Seo Team
- بازدید: 2253
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در محیط کار یا ساختمانهای مختلف با قطعی برق روبرو شده باشید. در این حالت از دستگاه ژنراتور برای تأمین برق استفاده میشود. به این صورت با کمک این دستگاه از اختلال در انجام فعالیتهای روزمره جلوگیری میشود. اما ژنراتور چیست، این دستگاه دقیقا چه کاری انجام میدهد و چگونه باعث تأمین برق میشود؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی ژنراتور، نحوه کار آن و مهمترین وظایف آن آشنا شویم.
ژنراتور چیست؟
ژنراتور دستگاهی الکتریکی است که انرژی مکانیکی را از منابع خارجی به دست آورده و آنها را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در واقع این دستگاه انرژی الکتریکی تولید نمیکند و این جریان بارهای الکتریکی است که باعث ایجاد برق میشود.این دستگاه بسیار کاربردی در شکلهای مختلف فیزیکی و الکتریکی وجود دارد و برای کاربردهای مختلفی استفاده میشود. برخی از مدلهای ژنراتور میتوانند هر نوع انرژی را مانند شیمیایی، مکانیکی و ... به الکتریکی تبدیل کنند. انرژی از مهمترین منابع است که زندگی و تمام فعالیتهای روزمره آن به آن وابسته است.
اهمیت استفاده از ژنراتور برق چیست؟
قطعی برق بسیار ناخوشایند است و تجربه بدی را در موقعیتهای مختلف ایجاد میکند. ژنراتور کمک میکند تا در صورت قطعی برق، تأمین انرژی انجام شود. این وسیله به عنوان تولید کننده برق موقت، در شرایط قطعی برق، برق پشتیبان تولید میکند.این وظیفه تأمین انرژی میتواند بسیار مفید بوده و در شرایط و موقعیتهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. مهمترین موارد استفاده از ژنراتورها در بیمارستانها، هتلها، رویدادها و نمایشگاهها، هتلها و برخی از ساختمانهای مسکونی است. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره مقاومت الکتریکی چیست را بخوانید.
طرز کار ژنراتور برق چگونه است؟
کار ژنراتور چیست؟ این وسیله از انرژی مکانیکی به منظور تولید بار و منتقل کردن این بار الکتریکی به وسیله جریان استفاده میکند. ژنراتور دارای بخشهای مختلفی است که هر کدام وظیفه خاصی را در این مسیر انجام میدهند. این اجزا شامل موتور، سیستم سوخت، تنظیم کننده ولتاژ، آلترناتور، سیستم خنک کننده، سیستم روغن کاری، کنترل پنل و ... است. در ادامه به بررسی وظایف هرکدام از این بخشها میپردازیم.
موتور
موتور قلب یک دستگاه ژنراتور است و در واقع مهمترین بخشی که انرژی مکانیکی را ایجاد میکند. ژنراتورها دارای اندازههای مختلفی هستند و همین امر تعیین کننده میزان برق تولیدی آنهاست. موتورها با انواع مختلف سوختهای بنزین، دیزل، گاز طبیعی یا پروپان مایع کار میکنند. برخی از آنها نیز به صورت ترکیبی با دو نوع سوخت کار میکنند.
ژنراتور
این قسمت نیز یکی از بخشهای مهم دستگاه است که باعث تولید برق میشود. این بخش دارای یک استاتور و روتر است که درون یک محفظه فلزی یا پلاستیکی قرار داده شدهاند. محفظه فلزی بهتر است زیرا در اثر تحرک زیاد آسیب نمیبیند. آلترناتور یا دستکاه تولید کننده برق متناوب نیز بخشی از ژنراتور محسوب میشود که با ایجاد تناسب میان میدان مغناطیسی و الکتریکی به تولید برق کمک میکند.
سیستم سوخت
ژنراتورهای بزرگ دارای مخزن سوخت خارجی هستند اما در صورت کوچک بودن زنراتور از مخزن سوخت داخلی استفاده میشود. مخزنهای سوخت به طور معمولی میتوانند از 6 تا 8 ساعت ژنراتور را فعال نگه دارند. سیستم سوخت نیز دارای بخشهای مختلف لوله تهویه، اتصال سرریز از مخزن، سوخت به لوله تخلیه، فیلتر سوخت، پمپ سوخت و ... هستند. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره تلرانس چیست را بخوانید.
صفحه کنترل
صفحه کنترل یا کنترل پنل ژنراتور بخشی است که در حین کار ژنراتور(کار ژنراتور چیست) برای کنترل آن استفاده میشود. برخی از ژنراتورها دارای عملکرد اتوماتیک هستند و برخی دیگر نیز دارای دکمههایی برای خاموش و روشن کردن هستند. این صفحه کنترلی میزان فشار روغن، ولتاژ باتری و همچنین دمای خنک کننده را نشان میدهد. اندازه گیری و نظارت منظم بر پارامترهایی که در صفحه کنترل نمایش داده میشوند میتواند به بهبود شرایط و وضعیت کار دستگاه کمک کند و در صورت بروز مشکل به سرعت از آن مطلع شوید.
سیستم اگزوز
کار کردن زنراتور باعث ایجاد گازهای سمی میشود. سیستم اگزوز وظیفه دارداین گازهای سمی را مدیریت کند و معمولا از جنس فولاد، چدن یا آهن ساخته میشود. به کمک این سیستم ابتدا مواد سمی موجود در گازها گرفته شده و پس از آن گازها از طریق اگزوز به بیرون منتقل میشوند.
پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره ولت متر چیست را بخوانید.
سیستم خنک کننده
سیستم خنک کننده یکی از بخشهای مهم دستگاه است که تأثیر زیادی بر عملکرد مثبت آن دارد. ژنراتور و تمام قطعات آن در حین کار کردن مداوم داغ میشوند. به همین دلیل استفاده از سیستم خنک کننده ضروری است. این سیستم از آب با فشار بالا استفاده میکنند تا دستکاه به خوبی خنک شود. برای کارکرد بهتر میتوان از ژنراتور در هوای آزاد استفاده کرد.
تنظیم کننده ولتاژ
این بخش از دستگاه به کمک قطعاتی مانند یکسو کننده، روتور یا آرماتور و سیم پیچ متحرک، جریان AC را به DC و بالعکس تبدیل میکند. با این کار میزان ولتاژ خروجی دستگاه افزایش مییابد. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره ولتاژ چیست را بخوانید.
سیستم روغنکاری
از آنجایی که ژنراتورها دارای قطعات متحرکی در موترو خود هستند برای بهبود نحوه کار به روغن کاری نیاز دارند. دستگاه دارای پمپ روغن است که به میزان کافی روغن درون آن ذخیره شده و برای روغن کاری استفاده میشود. بهتر است پس از هر 8 ساعت کار دستگاه، سطح آن را برای روغنکاری بررسی کنید. علاوه بر آن پس از هر 500 ساعت کارکرد ژنراتور بهتر است دستگاه را به منظور هر گونه نشت و تغییر در روغن کاری بررسی کنید. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره تستر عایق چیست را بخوانید.
سخن آخر
حال که متوجه شدیم وظیفه ژنراتور چیست بهتر میتوانیم نحوه عملکرد آن را در شرایط قطعی برق بررسی کنیم. این دستگاه ازجمله دستگاههای بسیار مهم و کاربردی مخصوصا برای محیطهایی است که با قطعی برق دچار مشکل جدی میشوند. با کمک این دستگاه تا زمان وصل شدن برق اصلی، مشکلی از نظر کمبود برق پیش نمیآید.
برخی سوالات رایج:
ژنراتور چیست؟
ژنراتور دستگاهی الکتریکی است که انرژی مکانیکی را از منابع خارجی به دست آورده و آنها را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در واقع این دستگاه انرژی الکتریکی تولید نمیکند و این جریان بارهای الکتریکی است که باعث ایجاد برق میشود.
کار ژنراتور چیست؟
این وسیله از انرژی مکانیکی به منظور تولید بار و منتقل کردن این بار الکتریکی به وسیله جریان استفاده میکند. ژنراتور دارای بخشهای مختلفی است که هر کدام وظیفه خاصی را در این مسیر انجام میدهند.