تابلو برق فشار ضعیف چیست + مهمترین نکات و کاربرد
- Published In Blog
- Written By Seo Team
- بازدید: 6208
برق فشار ضعیف چیست؟
موضوعی که در این مقاله میخواهیم به توضیح در مورد آن بپردازیم. در پاسخ به سؤال تابلو برق فشار ضعیف چیست؟ باید گفت، کاربرد اصلی این وسیله در پروژههای مربوط به برق صنعتی است. به عبارتی بهتر میتوان گفت مهمترین وسیله در طراحی این دسته از پروژههای برقی است.
تابلو برقها را بهطور کلی میتوان به دو دسته فلزی و غیرفلزی تقسیم کرد. کاربرد اصلی آن هم مراقبت از تجهیزات برقی است. با توجه به کاربرد گفته شده از تابلو برق، لازم است تا افرادی که با تجهیزات برقی ارتباط مستقیم دارند در مورد این وسیله آگاهی لازم را کسب کنند.
تابلو برقها بر اساس انوع ولتاژ به سه دسته تقسیم میشوند. این سه دسته عبارتاند از: تابلو برق فشار ضعیف، تابلو برق فشار متوسط و تابلو برق فشار بالا. در این مقاله میخواهیم با تابلو برق فشار ضعیف بیشتر آشنا شویم. علاوه بر این اطلاعات بیشتری در مورد انواع فیوز کنتور برق و انواع فیوز برق ساختمان نیز کسب میکنیم. برای آگاهی بیشتر در مورد موارد گفته شده تا پایان با ما همراه باشید.
تابلو برق فشار ضعیف چیست؟
در این قسمت از مقاله میخواهیم به این سؤال که برق فشار ضعیف چیست پاسخ دهیم. در نگاه کلی میتوان گفت تابلو برق فشار ضعیف در مقایسه با تابلو برق خانگی ابعاد بزرگتری دارد. علاوه بر این برای ساخت تابلو برق فشار ضعیف از تجهیزات متنوع و زیادی استفاده میشود که در ادامه به توضیح در مورد هر یک از آنها میپردازیم. تفاوت در ولتاژ انواع تابلو برق سبب تقسیم بندی آنها به سه دسته متفاوت شده است. با توجه به تفاوت در ولتاژ انواع تابلو برق میتوان حدس زد که تجهیزات سازنده آنها نیز با هم متفاوت هستند. ولتاژ مورد نیاز برای تابلو برق فشار ضعیف در حدود ۱۰۰۰ ولت است.
اکثر مکانهایی که در آن از تابلو برق فشار ضعیف استفاده میشود عبارتاند از: ایستگاههای مبدل، ایستگاههای برق، ساختمانهای تجاری، پالایشگاهها، کارخانهها و...
نکته قابل توجه در مورد تابلو برق فشار ضعیف اتصال تجهیزات سازنده آن به یکدیگراست. این ارتباط به حدی است که اگر یکی از قطعات سازنده تابلو برق دچار مشکل شود، سایر قطعات با مشکل مواجه میشوند.
انواع تابلو برق فشار ضعیف:
تابلو برق فشار ضعیف هم انواع مختلفی دارد. در این قسمت میخواهیم به توضیح در مورد تقسیم بندی تابلو برق فشار ضعیف بر اساس نوع استفاده بپردازیم که در زیر آمدهاند.
۱. تابلو برق اصلی
۲. تابلو برق زیر دستی
۳. تابلو برق DB برای روشنایی و دفاتر( دیواری)
۴. تابلوهای واسطهای یا کنترلی
۵. تابلوهای خازنی
۶. تابلوهای MCC.
۷. تابلوهای کشویی
تابلو برق اصلی:
محل قرارگیری تابلو برق اصلی بعد از ترانس است و تغذیه اصلی کل سیستم بر عهده این دسته از تابلو برقها است. در تابلو برق اصلی با استفاده از مدارات کنترلی و حفاظتی امکان بروز خطا را به حداقل میرسانند. فیدرهای استفاده شده در آن هم بیشتر از نوع کلید هوایی است. قبلا در مورد ترانس چیست توضیح دادیم.
تابلو برق زیردستی:
تابلو برق زیر دستی از فیدرهای استفاده شده در تابلو برق اصلی تغذیه میکنند. کاربرد اصلی آنها توزیع انرژی به قسمتهای مختلف است. ورودی و خروجی این نوع تابلو با استفاده از کلیدهای کمپکت است. حفاظت از فیدرها هم توسط مکانیسمهای داخلی کلید انجام میشود. لازم به ذکر است که تابلو برق زیر دستی نیاز به استفاده از مدار فرمان خاصی ندارد. پیشنهاد می شود درباره تابلو برق چیست بخوانید.
تابلو برق DB
اکثر تابلو برقهای DB به صورت دیواری و برای ادارات ساخته میشود. هدف از ساختن این دسته از تابلو برقها به صورت دیواری به حداقل رساندن فضای اشغالی توسط آن است. برای وردی و خروجی تابلو برق دیواری معمولاً از کلید مینیاتوری یا MCB استفاده میشود.
تابلو برق کنترلی:
هدف استفاده از تابلو برق کنترلی ایجاد ارتباط و کنترل بین تابلوهای اصلی و MCC است. با توجه به کاربرد و نوع سیستم استفاده شده، تابلو برق کنترلی دارای انواع اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی است. در سیستمهایی نظیر کارخانه شیشهسازی، فولاد سازی و ... که خط تولید پیوسته بوده، کار حساسیت بالایی دارد و دائماً باید کنترل شود، معمولاً از تابلو برق کنترلی استفاده میکنند. تا با کنترل دائم خط تولید احتمال بروز خطا را به حداقل برسانند. علاوه بر نظارت و کنترل سیستم استفاده از تابلو برق کنترلی مزایای دیگری هم دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
آسان کردن عیبیابی، رد یابی سریع ایرادات ایجاد شده، کاهش حجم قطعات الکتریکی و مکانیکی از دیگر مزایای استفاده از این نوع تابلو برق است. پیشنهاد می شود درباره لوله گذاری برق ساختمان بخوانید.
تابلو برق خازنی:
استفاده از موتورهای القایی و بارهای سلفی سبب ایجاد توان تلف شده در سیستم میشود. یکی از روشهای کاهش توان تلف شده استفاده از تابلو برق خازنی در سیستم است. تابلو برق خازنی با اصلاح ضریب قدرت سبب حذف اثر موتورهای القایی و بارهای سلفی میشود.
تابلو برق MCC
اغلب استفاده تابلو برق MCC در صنایع، شرکتها و دفاتر است. تابلو برق MCC از تابلوهای اصلی تغذیه میشوند. این نوع از تابلو برقها دارای کنترلها و حفاظتهای مختلفی هستند.
تابلو برق کشویی:
با توجه به این موضوع که فراهم کردن فضا برای پروژههای برق هزینه بالایی دارد، امروزه سعی میکنند تا از فضای استفاده شده حداکثر بهرهوری را داشته باشند. به این منظور از تابلو برق کشویی استفاده میشود. استفاده از تابلو برق کشویی این امکان را فراهم میکند تا تعداد زیادی فیدر و مدارات کنترلی حجیم را با هم در یک سلول قرار دهید.
مزیت دیگر استفاده از تابلو برق کشویی این است که در صورت بروز مشکل در هر یک از قطعات به راحتی میتوان سلول را جدا و قطعات را تعمیر کرد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره کاربرد منبع تغذیه را بخوانید.
انواع فیوز برق ساختمان:
فیوز برق ساختمان انواع مختلفی دارد، از جمله انواع فیوز برق ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- فیوز برق فشنگی
- فیوز برق مینیاتوری
- فیوز برق کمپکت
فیوز برق فشنگی: در این نوع فیوز برق ساختمان در اثر بروز نوسانات برق، سیمهایی که در داخل فیوز فشنگی تعبیه شدهاند ذوب میشوند. ذوب شدن این سیمها سبب قطع جریان برق میشود.
فیوز مینیاتوری: تعویض فیوزهای فشنگی کار دشواری است. برای حل این مشکل فیوزهای مینیاتوری ساخته شده است. فیوزهای مینیاتوری انواع مختلفی دارند. با توجه به کاربرد مورد انتظار میتوان از هر یک از انواع آنها استفاده کرد.
فیوز کمپکت: از این دسته از فیوزها تحت عنوان کلیدهای اتوماتیک یاد میشود. نسل جدید فیوزها هستند و هدف اصلی استفاده از آنها ایجاد حفاظت بیشتر برای وسایل الکتریکی است.
نکات ایمنی کار روی تابلو برق فشار ضعیف:
برای کار کردن روی انواع تابلو برق فشارضعیف به منظور حفظ ایمنی باید نکاتی را در نظر بگیرید. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد نکات ایمنی کار با اجزای تابلو برق فشار ضعیف میپردازیم. برای آگاهی بیشتر در این مورد تا پایان با ما همراه باشید.
مهمترین نکته ایمنی که قبل از کار بر روی تابلو فشار ضعیف باید به آن توجه داشته باشید، قطع کردن جریان برق است. قبل از شروع به کار بررسی کنید که آیا امکان قطع کردن کامل جریان برق وروری به تابلو فشار ضعیف وجود دارد یا خیر؟
در صورت فراهم بودن امکان قطع مؤثر جریان برق ابتدا جریان را به طور کامل قطع کنید. سایر کلیدهای اصلی و فرعی تابلو برق را نیز چک کنید و از قطع بودن آنها مطمئن شوید. علاوه بر این از هر احتمالی که ممکن است سبب وصل شدن جریان برق به تابلو برق شود، نیز جلوگیری کنید.
به طور کلی برای اطمینان از قطع بودن جریان برق میتوانید پس از قطع کردن جریان با استفاده از یک فازمتر یا ولت متر نبود جریان را چک کنید. اگر جریان برق قطع شود سطح ایمنی کار بسیار بالا میرود. در صورت نبود امکان قطع کردن جریان برق نیز میتوان تعمیرات انجام داد اما باید نکات بیشتری را رعایت کنید که در ادامه به بیان آنها میپردازیم. پیشنهاد می شود درباره آموزش مولتی متر بخوانید.
برای کار کردن بر روی انواع تابلو برق فشار ضعیف باید از وسایل و تجهیزاتی استفاده کنید که در مقابل جریان برق عایق هستند. به عنوان مثال اگر برای دسترسی به اجزای تابلو برق فشار ضعیف نیاز دارید تا بر روی چهار پایه بایستید، باید از چهارپایه چوبی استفاده کنید که در مقابل جریان برق عایق هست.
علاوه بر چهار پایه باید سایر وسایل و تجهیزات مورد استفاده نیز عایق باشند، از جمله این وسایل میتوان به انبردست، دستکش یا حتی کفش اشاره کرد. عایق نبودن هر یک از تجهیزات و اجزای مورد استفاده ممکن است سبب برق گرفتگی فرد شود.
جدای از وسایل و تجهیزات کار با اجزای تابلو برق فشار ضعیف که باید کاملاً ایمن و عایق باشند، لباس و کلاه خود شخص نیز باید از جنسی باشد که در مقابل جریان برق عایق محسوب شود. به عنوان مثال در حین کار با تابلو برق فشار ضعیف باید از کلاه ایمنی و کت مخصوص استفاده کنید.
رعایت همه این موارد به شما در ایمن ماندن از خطر برق گرفتگی کمک میکند. جدای از بحث توجه به پوشش باید به این نکته هم دقت داشته باشید که استفاده از وسایل فلزی غیر ضروری هنگام کار کردن با تابلو برق ممنوع است. از جمله وسایل فلزی که همراه داشتن آن هنگام کار با تابلو برق ممنوع است میتوان به زنجیر، دستبند و... اشاره کرد.
استفاده از کفپوش عایق نیز از دیگر نکاتی است که هنگام کار با انواع تابلو برق فشار ضعیف باید رعایت کنید. رعایت تمام این نکات سبب میشود تا ایمنی شما حفظ شود. علاوه بر این احتمال بروز حادثه نظیر برق گرفتگی کاهش پیدا میکند. پیشنهاد می شود درباره اتصال انشعابی سیم بخوانید.
به عنوان سخن پایانی میتوان گفت در این مقاله دانستیم که تابلو برق فشار ضعیف ولتاژی در حدود ۱۰۰۰ دارد و از آن بیشتر برای موارد صنعتی استفاده میشود. علاوه بر این اطلاعات بیشتری در مورد انواع فیوز کنتور برق نیز کسب کردیم.
برخی از سوالات متداول
1. برق فشار ضعیف چیست؟
تفاوت در ولتاژ انواع تابلو برق سبب تقسیم بندی آنها به سه دسته متفاوت شده است. برق فشار ضعیف معمولا ولتاژهای در حدود ۱۰۰۰ ولت است.
2. انواع تابلو برق فشار ضعیف کدامند؟
۱. تابلو برق اصلی ۲. تابلو برق زیر دستی ۳. تابلو برق DB برای روشنایی و دفاتر( دیواری) ۴. تابلوهای واسطهای یا کنترلی ۵. تابلوهای خازنی ۶. تابلوهای کشویی ۷. تابلوهای MCC.