چرا باید از کانکتور یا ترمینال برق استفاده کنیم؟
- Published In Blog
- Written By Seo Team
- بازدید: 17472
برای آنکه بتوان سیمهای برق ساختمان را به هم متصل کرد، به تجهیزات خاصی نیاز است. این تجهیزات باید مشخصاتی از جمله، مقاومت و استحکام بالا در اثر عبور جریان را داشته و در عین حال، رسانای خوبی برای برق باشند.
مردم عادی برای آنکه سیمهای برق را به هم متصل کنند از چسبهای نواری استفاده میکنند؛ این کار، بسیار خطرناک بوده و باعث برق گرفتگی و آتش سوزی در یک ساختمان خواهد شد. به همین جهت، لازم است از کانکتور سیم برق استفاده گردد تا حوادث این چنینی در یک بنا به وقوع نپیوندد.
کانکتورها در شکلها و با متریالهای متفاوت ساخته شده و تحت تأثیر عبور جریان برق، دچار افزایش دما و ایجاد آتش سوزی نخواهند شد. جاهایی که نیاز است چند سیم برق به هم متصل شود، این تجهیزات، کمک خوبی برای کاهش خطرات و افزایش ایمنی در محیط است.
کانکتور برق ساختمان
مزیت های ترمینال سیم برق
1. افزایش طول سیم همراه با کاهش خطر آتش سوزی: گاهی اوقات برای آنکه طول یک سیم را افزایش دهند، چند سیم برق را به کمک چسبهای نواری به هم وصل میکنند. این روش اتصال سیمها، به شدت خطرافرین بوده و میتواند زمینه را برای بروز آتش سوری در اثر وجود نقص در سیستم برق منزل و یا ساختمان به وجود آورد. ترمینال سیم برق، بدون آنکه ولتاژ جریان یافته در سیم کاهش پیدا کند، ابزار مناسبی برای وصل کردن سیمها است.
2. برای اتصال سیم ها بصورت استاندارد : وقتی سیم های برق با کانکتورهای استاندارد به هم متصل می شوند می توانند جریان برق و حرارت بالاتر را تحمل کنند. این درصورتی است که اتصال نامناسب سیم های برق موجب کاهش فشار برق می گردد و حتی پس از مدتی محل اتصال فرسوده می گردد و موجب برق گرفتگی و اتش سوزی می شوند.
3. برای تعمیرات و رفع عیوب سیم کشی های پیچیده : با استفاده از برخی از ترمینال ها می توان به سادگی و دفعات محل اتصال سیم ها را باز و بسته نمود و نقص و مشکلات آنها را بع سادگی رفع نمود.
4. برای اتصال دائمی یا موقتی دو یا چند سیم با در نظر گرفتن نکات ایمنی : کانکتورها این امکان را می دهند که سیم ها بطور دائمی به هم متصل شوند و در صورت نیاز بتوان به راحتی و ایمنی بالا سیم ها را از هم جدا نمود.
5. همچنین می توان از کانکتورها برای انشعاب گیری مطمئن از تابلوهای برق و موارد دیگر استفاده کرد که همگی شرایط مناسب و ایمنی بالا را برای ما فراهم می کنند. پیشنهاد می شود مقاله کانکتور برق چیست را بخوانید.
برای اینکه با کاربرد ترمینال برق آشنا شویم بهتر است در ابتدا به این پرسش پاسخ دهیم که دقیقا ترمینال برق چیست ؟ در واقع ترمینالبرق یا همان کانکتور برق،یکی از پرکاربردترین تجهیزات جانبی در صنعت برق و سیم کشی میباشد. کار مهم و اصلی یک کانکتور برق، اتصال دو و یا چند سیم به صورت موقتی و غیر دائمی به یکدیگر می باشد. توجه داشته باشید که این کار باید به صورت کاملا محکم و استاندارد انجام شود.
همانطور که می دانید متصل کردن سیم ها ی ساختمان ها نیاز به قطعات مخصوصی دارند که هیچ قطعه ی دیگری نمی تواند جای انان را بگیرد. بنابراین قطعات منحصر بفرد ، باید ویژگی های مناسبی را با هدف انتقال برق در یک مکان خاص داشته باشند. مهم ترین ویژگی این قطعات آن است که به مرور زمان استحکام اولیه ی خود را از دست ندهند و به سهولت بتوانند جریان برق بدون ایجاد مشکل از خود عبور دهند.
قابلیت هایی که ذکر شد به طور قطع از چسب های نواری بر نمی آید ، اما متاسفانه در بین مردم متداول گشته است که برای بیشتر موارد نامربوط از چسب نواری استفاده میکنند. عدم توجه به نکات ایمنی می تواند در متصل کردن سیم های برق خطرساز بوده و موجب خطرات جبران ناپذیری همچون برق گرفتگی و آتش سوزی می گردند.
کانکتور برق این قابلیت را دارد که بدون آنکه گرم شوند از بروز این نوع خطرات احتمالی و آسیب زا ، جلوگیری کند. نکته ای که در مورد کانکتور های برق باید بیان کرد آن است که، کانکتورها در اشکال و جنس های متنوعی وارد بازار شده و به مشتریان عرضه می گردند . بر اساس نیاز مصرف کننده و کاربرد ترمینال برق ، انواع کانکتور برق با ویژگی های مختلف به فروش میرسد.
مزایای استفاده از کانکتور برق یا همان ترمینال های برق
در برخی از موارد به هنگام استفاده از کانکتور برق لازم است که ، دو سیم را به هم متصل کنیم و گاهی نیز باید یک یا چند سیم فرعی را از سیم اصلی به صورت انشعابی تقسیم و جدا کنید. نحوه استفاده از ترمینال برق یا کانکتور برق به ما این امکان را میدهد تا جریان برق را با رعایت نکات ایمنی کامل ، بین دو یا چند سیم خاص برقرار کنیم .
از اولین مزیت های استفاده از کانکتور برق می توان به افزایش دادن طول سیم به صورت کاملا ایمنی ، اشاره کرد. گاهی اوقات نیز برخی از افراد برای افزایش طول سیم از نوار چسب استفاده می کنند که بسیار خطرناک می باشد ممکن است هر لحظه موجب برق گرفتگی یا آتش سوزی گردد. با استفاده از کانکت برق مناسب علاوه بر آنکه ، کاهش فشار ولتاژ نخواهیم داشت، احتمال خطر آتش سوزی نیز کاهش می دهیم.
یک کانکتور برق می تواند سیم های برق را به یکدیگر اتصال دهد ، بدون آنکه کوچکترین خطری ایجاد شود و یا مشکلی ایجاد کند. وقتی سیم ها با کانکتور برق استاندارد به هم متصل میشوند، توانایی بالایی در تحمل جریان برق و حرارت بالاتر خواهند داشت .
البته باید به این نکته نیز توجه داشت که اگر یک فرد غیر متخصص ، با اتصال نامناسب و غیر اصولی سیم های برق موجب کاهش فشار برق گردد ، دیگر کانکتور برق چاره ساز نخواهد بود و پس از مدتی محل اتصال سیم ها فرسوده می گردد و موجب برق گرفتگی و آتش سوزی شدید در محل وقوع می شوند.
دیگر مزایای استفاده از کانکتور برق
کانکتور برق توانایی رفع عیوب سیم کشی های پیچیده را دارد و شما میتوانید با استفاده از برخی از ترمینال های برق ، به سهولت و دفعات مکرر ،محل اتصال سیم ها را باز و بسته کنید و نقص و مشکلات آنها را با روشی اصولی رفع کنید. اگر عیب سیم کشی را با روشی غیر از استفاده از کانکتور برق حل کنید ، احتمال مشکلات اساسی و وحشتناکی همچون آتش سوزی و برق گرفتگی وجود دارد.
کانکتور برق کاربرد های دیگری نیز دارد مانند، اتصال دائمی یا موقتی دو یا چند سیم با روش های ایمنی و کاربردی. کانکتور برق این امکان را به متخصصان برق میدهد که سیم ها را بطور دائمی به یکدیگر متصل کنند و در صورت نیاز بتوانند به راحتی و با ایجاد ایمنی بالا سیم ها را از یکدیگر مجزا کنند .
و در آخر می توان به مزیت دیگری از کانکتور برق اشاره کرد که برای انشعاب گیری مطمئن از تابلوهای برق و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. تمام موارد ذکر شده برای مزایای کانکتور برق، باعث حفظ ایمنی شده که در نتیجه جلوگیری از آسیب ها مشکلات احتمالی را نیز به همراه دارند.
انواع کانکتور برق
جالب است که بدانید،پرمصرفترین تجهیزات جانبی در صنعت برق در چندین سال اخیر، انواع کانکتور های برق بوده اند. وظیفه اصلی کانکتور برق اتصال دادن دو یا چند سیم به طور موقت و برای مدت زمانی معین می باشد، اما باید توجه داشت که این اتصال توسط کانکتور برق ، کاملا محکم و استاندارد، باشد.
کاربرد ترمینالها و کانکتور برق ، برخلاف اتصالهایی که با نوار چسب صورت میگیرد. جریان برق را بدون آن که باعث ایجاد گرما شود، از خود عبور میدهد و از بروز خطرات احتمالی همانند برقگرفتگی و آتشسوزی جلوگیری کند. در صنعت برق و سیم کشی ، کانکتور برق انواع مختلفی دارد که کاربردها و ویژگیهای مختص به خودش را دارد که ما آنان را به طور توضیحی مختصر برای شما ذکر کرده ایم . مطالعه مقاله کابل ارت چیست می تواند مفید باشد.
کانکتور برق ریلی
همانطور که میبینید از نام این نوع کانکتور برق پیداست که، توانایی و قابلیت نصب بر روی ریل مورد استفاده در تابلو برق های مختلف را دارد. این کانکتور برق با هدف گرفتن انشعاب از سیمهای داخل تابلوهای برق مورد استفاده قرار می گیرند. شکل طراحی این کانکتور برق به گونه ای میباشد که توانایی آن را دارند که بر حسب نیاز، چند عدد از این نوع کانکتور برق را که بهصورت کشویی بیشتر، در کنار هم قرار قرار دهیم و سپس استفاده شوند. کانکتور برق ریلی در انواع مختلفی وارد بازار شده است که کاربردهای گوناگون آن باعث پروفروشی آنان در سال های اخیر شده است. انواع کانکتور برق ریلی به موارد زیر تقسیم می شوند : ترمینال ارت، ترمینال فشاری، ترمینال شمش خور، ترمینال دوطبقه، ترمینال سه طبقه و ترمینال فیوز خور.
کانکتور برق شاخه ای
در شرایطی که نیاز است طول سیم برق افزایش پیدا کند، وجود یک کانکتور به شدت احساس میشود. ابزار و قطعهای که قادر است در عین حفظ امنیت، طول سیم را افزایش دهد، کانکتور برق شاخهای است؛ به کانکتورهای برق شاخهای، پایانههای بین راهی نیز میگویند و انتخابی بسیار عاقلانه برای ایجاد ارتباطی قوی بین دو قطعه سیم میباشد. این کانکتور یک ورودی و یک خروجی داشته و سیمهای خروجی و ورودی به کمک سیمگیرهای پیچی در این ورودی و خروجی قرار داده میشوند.
در بدنه عایق این نوع ترمینال قابلیت اتصال وجود دارد. اتصال سیمهای کانکتور برق شاخهای بهصورت دائمی نمیباشد و میتوان این نوع ترمینال را بهدفعات مکرر، مورد استفاده قرار داد. مزیت مهم کانکتور برق شاخه ای، وجود قابلیت باز کردن اتصال دو سیم به سهولت و در زمان اندک میباشد.
تعداد شاخههای کانکتور برق شاخهای اصولا و در حالت عادی ً 12 عدد میباشد که بهراحتی قابلیت جدا شدن سریع در صورت نیاز را دارا میباشند. کانکتور برق شاخهای با توجه به موارد استفاده و نوع کاربردشان ، دارای عایق هم میباشند که در اکثر مواقع از جنس پیویسی، پلی آمید و پلیاتیلن میباشد.
آمار نشان داده شده در چند سال گذشته حاوی این پیام است که کانکتور برق شاخهای ، به تدریج جای خود را به ترمینالهای پیچی که جدید تر و به روز تر میباشند داده است البته باید گفت که این نوع ترمینال برق ، مزیتهای بیشتری نسبت به کانکتور برق شاخهای دارد.
ارتباط کانکتور برق و سیم کشی ساختمان
متخصصان سیم کشی ساختمان، اصولا این کار راً به دو صورت کلی توکار و روکار انجام میدهند. در سیم کشی توکار میتوان از دو نوع سیم استفاده کرد.
- می توان سیم ها را با استفاده از نوعی کانکتور برق که مجهز به چند لایه عایق است و بطور مستقیم در زیر گچ استفاده می شوند .(سیم های زیر گچی )
- در مورد دوم می توان لوله های خرطومی و PVC مخصوصی را در زیر گچ مورد استفاده قرار داد و به کمک فنر مخصوص سیم کشی، سیم های برق را داخل آنان به کار برد.
در سیم کشی روکار نیز می توان سیم ها را به دو صورت استفاده کرد.
- بطور مستقیم می توان سیم ها را، توسط کانکتور برق هایی که دارای چند لایه عایق هستند استفاده کرد.
- هم می توان سیم ها را از داخل لوله عبور داد و با بست های مخصوص از آنان استفاده کرد.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که می توان با استفاده از انواع کانکتور برق وایرشو و کابلشو سیم ها را با حفاظت و ایمنی بالا به یکدیگر متصل کرد. از تجهیزاتی که بسیار مورد نیاز در سیستم های الکتریکی می باشد می توان به انواع کانکتور برق وایرشو و کابلشو اشاره کرد که جز ابزار های مهم در مدار های الکتریکی به شمار می روند.
انواع کانکتور برق تابلو برق های صنعتی
کانکتور برق تابلو صنعتی یک قطعه پلاستیکی میباشد. که در آن بالاترین و پایین ترین نقطه حالت اتصال پذیر دارد. کانکتور برق باعث ایجاد یک نقطه اتصال بین برق ورودی به تابلو و برق توزیعی در تابلو میشود. همچنین از مدل های دیگر کانکتور های برقی میتوان به مثل ترمینال مخصوص پی ال سی نیز که در تابلو برق کاربرد دارد، اشاره کرد.
همانطور که میدانید کابل هایی که به داخل سینی تابلو برق می آیند، در حالت مستقیم نمیتوانند به پی ال سی و قطعات دیگر وصل شوند، پس ابتدا وارد کانکتور برق شده و سپس از طرف دیگر ترمینال به قطعات و پی ال سی ها وصل میشوند و در تابلو برق به حالت انشعابی ، پخش می گردند.
نقش کانکتور و ترمینال ارت در تابلو برق
این کانکتور های برق دارای استاندارد رنگی می باشد و به رنگ زرد و سبز در بازار موجود می باشند. اگر بخواهیم از لحاظ قیمتی این کانکتور را مورد بررسی و مقایسه قرار دهیم باید بگوییم که این نوع از کانکتورها گران تر از انواع دیگر می باشند. اما کاربرد اساسی کانکتور برق ارت در راه اندازی تابلو برق باعث این میشود که قیمت گران آن کمتر به چشم بیاید.
انواع کانکتور برق ارت و نقش های دیگر قطعات تابلو برق
به جز کانکتور برق ارت ، بقیه ترمینال ها (ترمینال فاز، ترمینال نول) میتوانند رنگ های مختلفی داشته باشند. اما اگر به دنبال به دست آوردن نتیجه ای سریع و مفید می باشد. باید گفت که رعایت یک قاعده ی کلی در ساخت تابلو برق و استفاده منظم و به ترتیب از انواع کانکتور برق با رنگ های مختلف ، میتواند نقش به سزایی در کیفیت و نوع عملکرد تابلو برق شما داشته باشد. پیشنهاد می شود درباره ولتاژ چیست بخوانید.
نکاتی در مورد کانکتور برق ارت
ویژگی مهم کانکتور ارت آن است که علاوه بر متصل کردن و پیوند دادن سیم های تابلو برق در دو طرف ترمینال، از یک تکه مس استفاده کنید که خود ترمینال را به ریل به صورت مستقیم ، وصل کند. این کار باعث ان می شود که کانکتور برق ارتِ همه قسمت ها بهم وصل شود. در حالت کلی رعایت کردن این نکات باعث میشود که طراحی و ارت مورد نظر قطعات تابلو به یکدیگر متصل شوند و از نظر ترمینال ارت هیچ مشکلی ایجاد نشود.
کانکتور برق فیوز خور
از دیگر انواع کانکتورهای برق، کانتکتور برق فیوز خور است. در داخل این نوع کانکتور، یک فیور شیشهای ریز و با حساسیت بالا قرار داده شده و اگر جریان عبور از آن افزایش یابد، این قطعه ذوب شده و جریان قطع میگردد. لازم به تذکر است که در تمامی جریانهای آنالوگ، استفاده از این قطعه، لازم و واجب است.
برای مثال اگر جریان ارسال شده به پی ال سی 4-20 میلی آمپر باشد و جریانی بیش از این مقدار که تعیین شده است از سیم اتصالی به پی ال سی عبور کند، ممکن است این فیوز بسوزد و در عوض پی ال سی آسیب نبیند. این نکته نیز قابل ذکر میباشد که ، امکان استفاده از کانکتور برق فیوز خور در جاهایی که برق DC وجود دارد نیز مفید میباشد. در نهایت می توان گفت که استفاده از کانکتور برق نه یک پیشنهاد که یک ضرورت می باشد. از این رو بر اساس نیاز کاری خود، کانکتور مناسب را انتخاب کنید. در این مقاله سعی شده انواع پر کاربرد این کانکتور ها مورد بررسی قرار بگیرد.
ترمینال برق فشاری چیست؟
ترمینال برق فشاری از سری ترمینال برق چند منظوره و مناسب برای سیم های 0.5 تا 3.5 میلی متر است. اغلب برای ولتاژ 250 ولت و روشنایی ویژه جریان 10 آمپر و اتصال سیم کشی برق به کار کی می رود. این محصول دارای کیفیت بالایی است که جنس آن از پلاستیک های مهندسی شده و ضد آتش با کیفیت بالا ساخته شده و دارای گواهینامه CE اروپا می باشد.
عملکرد فیزیکی آن مناسب ارزیابی شده و گیره فشار از فولاد نرم با کیفیت بالا، کشش خوب، مقاومت بالا است و جریان برق در آن بر پایه هدایت مس بوده و همچنین مقاوم در برابر خوردگی و با دوام است.
یکی از قابل توجهترین وظایفی که میتوان برای ترمینال برق فشاری ذکر کرد، صرفهجویی اقتصادی در هزینه است. این قطعه توان و قدرت لازم و کافی برای جایگزینی چسبهای برق را داشته و از آنجایی که میتواند به دفعات مورد استفاده قرار گیرد، هزینههای ساختمان را کاهش خواهد داد. بالا بودن سرعت مونتاژ، بالا بودن ایمنی، بالا بودن کارایی و اتصال سریع و بدون نیاز به پیچ، از جمله مزیتهای این قطعه کاربردی است.
مشخصات فنی ترمینال برق فشاری:
نام: یک و دو کاناله اتصال سریع
حالت: CH-2
ماده: پلاستیک بازدارنده شعله PP
جریان: 10 آمپر
ولتاژ: ولتاژ 250 ولت
دمای کار: 40 - تا 100 درجه سانتیگراد
محدوده سیم کشی: 0.5-3.5 میلیمتر
عملکرد: قاب ساخته شده از فولاد فشرده، کشش خوب، مقاومت بالا
موارد استفاده: موتور، جعبه کنترل برق، لوازم خانگی، روشنایی، ماشین آلات
ترمینال برق فشاری می توانند به مدت 50 سال به طور مداوم یعنی 10 برابر نوار چسب فعال باشد.
نحوه بستن ترمینال برق فشاری
برای آنکه ترمینال برق، وظیفه خود را به خوبی انجام دهد، باید به درستی در جای خود نصب گردد. نحوه بستن ترمینال برق فشاری، در ادامه آورده شده است.
- گیره فنری را فشار دهید
- سیم ها را وارد کنید
- گیره را رها کنید به طوری که بلوک ها و اتصالات ترمینال در یک جعبه اتصال یا جعبه توزیع قرار بگیرند.
مزایای استفاده از ترمینال برق فشاری
- سریع و آسان برای استفاده
- بلوک ترمینال و کانکتور مناسب برای هر برنامه
- حداقل فضای مورد نیاز تراکم سیم کشی بالا را امکان پذیر می کند
- سیم کشی های واضح و سازمان یافته در جعبه کنترل و جعبه های اتصال
- نصب بدون تعمیر و نگهداری
- اتصالات دائمی و ایمن
کانکتور پیچی
کانکتور پیچی یا ترمینال پیچی با بدنه شیار دار خود که مشخصه آن هاست به عنوان یک عایق به کار می رود. با استفاده از شیار های طراحی شده بر روی آن به سادگی قابلیت پیچاندن ترمینال را نمایش می دهد. کانکتور های پیچی برای اتصال سیم ها به یکدیگر ایده آل هستند.
از این اتصالات پیچشی برای اتصال دو یا چند سیم برق در کاربردهای مختلف استفاده می شود. پوسته ترمو-پلاستیک ضد آتش باعث اتصال سریع و آسان چندین سیم رسانا می شود. پیوست الکتریکی هنگامی حاصل می شود که سیم های پیچ خورده با درز فنر فلزی مارپیچ درون کانکتور تماس پیدا کنند. پیشنهاد می شود درباره مقاومت الکتریکی بخوانید.
مشخصات فنی کانکتور پیچی:
دمای کار: 105 درجه سانتیگراد
رنگ محصول: با توجه به اندازه سیم مورد استفاده متفاوت است
مواد محصول: ترمو پلاستیک
استفاده از محصول: مناسب برای انواع محصولات الکتریکی، سیم کشی منازل و سایر تجهیزات سیم کشی. قابلیت استفاده مجدد، ایمن و قابل اعتماد است
پوسته مقاوم در برابر شعله،
حداکثر 600 ولت برای سیم کشی ساختمان و 1000 ولت
پنج کد رنگی مطابق با استانداردهای صنعتی
اطلاعات پایه کانکتور کابل مفتولی
ماده هادی: از نوع مس
ماهیت: عایق
فرآیند تولید: پرس سرد
نوع رابط: AC / DC
نوع: ترمینال های تک سوراخ
کاربرد: انتقال برق، انتقال سیگنال های الکتریکی
محدوده سیم: 0.5تا 6 میلی متر
رنگ: قرمز آبی سیاه زرد
جمعبندی
در این مقاله در مورد کانکتور برق یا ترمینال برق صحبت کردیم. مدیران سایت ونوس گروپ، انواع کانکتور را در سایت درج کرده و اطلاعات کاملی را در رابطه با کانکتور برق و یا ترمینال برق در اختیار خریداران قرار دادهاند. انواع و اقسام ترمینال برق توسط این مجموعه ارائه شده و با حضور و وجود آنها، امنیت در ساختمان، فراهم خواهد بود.